Program för att förebygga suicid och suicidförsök hos barn
En systematisk översikt med utvärdering av effekter och hälsoekonomiska aspekter
Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag om program för att förebygga psykisk ohälsa hos barn under 18 år. Med program avser vi standardiserade manualbaserade insatser. Rapporten är avgränsad till program som endera ges till alla barn (universell nivå) eller till barn som ingår i någon riskgrupp för att göra ett suicidförsök (selektiv nivå). Rapporten är en uppdatering och utvidgning av en tidigare SBU-rapport från år 2015 om skolbaserade program.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Liknande rapporter
Sökord
self-cut self -harm self-hurt self-injury self-mutilation suicide para-suicide community-based programs family-based programs multi-modal peer-based programs school-based programs självskadebeteende parasuicid förebyggande prevention familjeprogram program skolprogram suicidprevention selektiv prevention universell preventionSyfte och bakgrund
Denna rapport är en del av ett regeringsuppdrag om program för att förebygga psykisk ohälsa hos barn under 18 år (S2020/01043/FS) och den fokuserar på suicid och suicidförsök. Med program avser vi standardiserade manualbaserade insatser. Rapporten är avgränsad till program som endera ges till alla barn (universell nivå) eller till barn som ingår i någon riskgrupp för att göra ett suicidförsök (selektiv nivå). Det innebär att insatser på indikerad nivå inte ingår.
Rapporten är en uppdatering och utvidgning av en tidigare SBU-rapport från år 2015 om skolbaserade program (Skolbaserade program för att förebygga självskadebeteende inklusive suicidförsök. En systematisk litteraturöversikt. SBU-rapport 241). Den omfattar såväl skolprogram som föräldrastöd och består av systematiska översikter om effekter och hälsoekonomiska aspekter. För etiska aspekter hänvisar vi till den föregående rapporten.
Slutsats
- Kunskapsläget har inte förändrats sedan föregående rapport där två universella program hade stöd (enligt en annan modell än den som används i denna rapport) för att förebygga suicidförsök, Youth Aware of Mental Health, YAM () och Good Behavior Game, GBG ().
Citera denna rapport:
SBU. Program för att förebygga suicid och suicidförsök hos barn: en systematisk översikt med utvärdering av effekter och hälsoekonomiska aspekter. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2021. SBU Utvärderar 336. [accessed date]. Available from: https://www.sbu.se/336
Projektgrupp
Sakkunniga
- Åsa Westrin, professor, överläkare, Lund
- Gergö Hadlaczky, med dr, forskare, NASP, Stockholm
Kansli
- Agneta Pettersson, projektledare
- Susanne Johansson, biträdande projektledare
- Agneta Brolund, informationsspecialist (t.o.m. november 2020)
- Carl Gornitzki, informationsspecialist (fr.o.m. november 2020)
- Filip Gedin, hälsoekonom
- Sara Fundell, projektadministratör
Artikel från SBU:s tidning Vetenskap & Praxis
Barn: Flera program verkar kunna förebygga psykisk ohälsa
Fyra preventiva program som riktas till föräldrar och ett som inriktas mot barn i förskolan och lågstadiet verkar kunna förebygga utagerande beteende. Andra skolprogram tycks ge visst skydd mot ångest och depressivitet. Och när det gäller att förebygga suicidförsök och suicid kan två så kallade universella program ha betydelse. Det visar SBU:s senaste vetenskapliga utvärderingar av förebyggande program mot psykisk ohälsa hos barn.
Läs artikeln