Betydelsen av personalens utbildningsnivå för omsorgskvalitet i hemtjänsten
Vilken sammanställd forskning finns om betydelsen av vård- och omsorgsutbildning hos icke-legitimerad hemtjänstpersonal för omsorgskvalitet?
SBU:s upplysningstjänst presenterar resultaten från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Den svenska äldreomsorgen står inför stora utmaningar med en snabbt ökande åldrande befolkning. En stor andel av de äldre har hemtjänst och den största andelen av personalen består av undersköterskor och vårdbiträden. De utför liknande arbetsuppgifter men har ofta olika utbildningsnivå. Vilken betydelse skillnaden i personalens utbildningsnivå har på omsorgskvaliteten är oklart.
Fråga till SBU:s upplysningstjänst
Vilken sammanställd forskning finns om betydelsen av vård- och omsorgsutbildning hos icke-legitimerad hemtjänstpersonal för omsorgskvalitet?
Frågeställare: Analytiker vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning inte identifierat någon relevant systematisk översikt som utvärderat hur utbildningsnivån hos icke-legitimerad personal inom hemtjänsten i ordinärt boende påverkar omsorgskvaliteten.
Upplysningstjänsten kan inte utesluta att det kan finnas relevant forskning för andra vårdkontexter, som hemtjänst i särskilt boende eller utbildning hos andra personalgrupper.
Citera detta Upplysningstjänstsvar:
SBU. Betydelsen av personalens utbildningsnivå för omsorgskvalitet i hemtjänsten [Internet]. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2022. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202223