Tandborstning och tandslitage efter intag av sura födoämnen eller drycker

Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om tandslitage av tandborstning direkt efter att tanden exponerats för sura födoämnen eller drycker, jämfört med tandborstning vid en senare tidpunkt? SBU:s upplysningstjänst presenterar resultatet från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Förlust av tandens hårdvävnad (emalj eller dentin) som orsakas av syra från mat och dryck eller sura uppstötningar kallas erosivt tandslitage eller dental erosion. Tandslitage kan även uppkomma genom nötning vid tuggning eller tandgnissling, eller på grund av slitage från tandborstning.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om tandslitage av tandborstning direkt efter att tanden exponerats för sura födoämnen eller drycker, jämfört med tandborstning vid en senare tidpunkt?

Frågeställare: Övertandläkare, Folktandvården Region Uppsala

Sammanfattning

SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning inte funnit någon sammanställd kunskap baserad på prospektiva kliniska studier. En artikel från en primärstudie i form av en fall–kontrollstudie som undersökt samband mellan mat- och dryckesvanor, tandborstning och erosivt tandslitage identifierades. Denna studiedesign medger inte slutsatser om direkta orsakssamband. Eftersom artiklar från primärstudier inte granskas med avseende på risk för bias av Upplysningstjänsten så har inte heller resultat eller slutsatser från studien redovisats i svaret.

SBU:s upplysningstjänst har identifierat en systematisk översikt som sammanställt studier där emaljbitar från extraherade tänder behandlats med syra och därefter förvarats i saliv i ett provrör in vitro, eller i munnen på försökspersoner in situ, innan de borstats efter olika tidsintervall. Översiktsförfattarna fann ingen signifikant skillnad i tandslitage om emaljen borstades efter 30 eller 60 minuter jämfört med direkt efter syrabehandlingen. Resultat och slutsatser från sådana studier är dock inte direkt överförbara till den kliniska situationen, vilket även översiktsförfattarna understryker. Upplysningstjänsten identifierade utöver de sex relevanta primärstudier som fanns inkluderade i översikten även en artikel från en primärstudie som inte fanns med i översikten. Resultat och slutsatser redovisas inte från primärstudier, men studien finns listad bland referenserna för den intresserade läsaren.

Läs Upplysningstjänstens svar

Citera detta upplysningstjänstsvar:

Tandborstning och tandslitage efter intag av sura födoämnen eller drycker [Internet]. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2022. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202216

Sidan publicerad