Apnétest vid diagnostik av total hjärninfarkt
En systematisk översikt
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Liknande rapporter
På uppdrag av Nationellt Donationscentrum på Socialstyrelsen har SBU tagit fram ett vetenskapligt underlag beträffande risken för komplikationer vid användning av apnétest på barn under fyra år. Underlaget kommer att vara ett stöd för Socialstyrelsens kommande uppdatering av föreskrifterna SOSFS 2005:10 om att fastställa människans död.
SBU beslutade att utvidga projektet till att avse såväl barn i alla åldrar som vuxna.
Denna rapport är ett komplement till två tidigare rapporter (Bilddiagnostik vid misstänkt total hjärninfarkt och EEG som stöd för diagnosen total hjärninfarkt för barn yngre än två år) om diagnostiska metoder för att bekräfta total hjärninfarkt.
Citera denna rapport:
SBU. Apnétest vid diagnostik av total hjärninfarkt: en systematisk översikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2020. SBU Bereder 310. [accessed date]. Available from: https://www.sbu.se/310
Artikel från SBU:s tidning Vetenskap & Praxis
Total hjärninfarkt – med sådan säkerhet bekräftas ”hjärndöd”
Total hjärninfarkt bekräftas lika säkert med gammakamera och teknetium som med röntgen av hjärnans kärl – det visar ett måttligt tillförlitligt vetenskapligt underlag. Däremot räcker inte underlaget för att bedöma risken för komplikationer av så kallat apnétest hos barn i samma situation.
Läs artikeln