Risk- och behovsbedömning av ungdomar avseende återfall i våld och annan kriminalitet
En systematisk översikt och utvärdering av ekonomiska, sociala och etiska aspekter
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Liknande rapporter
- Insatser i öppenvård för att förebygga ungdomars återfall i brott (2020)
- Behandlingsfamiljer med för ungdomar med allvarliga beteendeproblem – Treatment Foster Care Oregon (2018)
- Program för ungdomar med antisocial problematik inom institutionsvård (2016)
- Risk- och skyddsfaktorer för våld och kriminalitet bland unga (2019)
Denna rapport syftar till att utvärdera strukturerade risk- och behovsbedömningsmetoder som används för ungdomar, 12 till 18 år, som begått kriminella handlingar. Ekonomiska och etiska aspekter samt en praxisundersökning ingår även i rapporten.
Slutsatser
- Strukturerade risk- och behovsbedömningsmetoder ger troligen vägledning vid bedömning av ungdomars risk för återfall i våld och annan kriminalitet (måttlig vetenskaplig tillförlitlighet, ). Av metoderna i denna övergripande bedömning är det YLS/CMI1 och SAVRY2som studerats mest. Däremot vet vi inte vilken vägledning bedömning utan strukturerade bedöm-ningsmetoder, så kallad sedvanlig bedömning, ger (mycket låg vetenskaplig tillförlitlighet, ). Studierna avseende sedvanlig bedömning är så varierande att de inte är lämpliga att lägga samman.
- Strukturerade risk- och behovsbedömningsmetoder kan möjligen identifiera de ungdomar som har låg risk att återfalla i våld och annan kriminalitet (låg vetenskaplig tillförlitlighet, ). Skälet till att den vetenskapliga tillförlitligheten är lägre i jämförelse med den övergripande bedömningen beror på att underlaget bygger på färre och mindre studier.
- Det går inte att bedöma om strukturerade risk-och behovsbedömningsmetoder kan identifiera de ungdomar som har medelhög till hög risk att återfalla i våld och annan kriminalitet (mycket låg vetenskaplig tillförlitlighet, ). Skälet till att den vetenskapliga tillförlitligheten är lägre i jämförelse med den övergripande bedömningen beror på att underlaget bygger på färre och mindre studier samt att insatser för att förhindra fortsatt kriminalitet kan ha påverkat resultaten i studierna.
- Strukturerade risk- och behovsbedömningsmetoder upplevs av yrkesverksamma personer som att de är till hjälp genom att de ger fördjupning, stöd och transparens i bedömningarna, men också att de upplevs vara tidskrävande (låg vetenskaplig tillförlitlighet, ⊕⊕ΟΟ).
- Det behövs mer forskning om hur strukturerade risk- och behovsbedömningsmetoder påverkar val av insatser. Även kostnadseffektivitet och eventuella negativa effekter behöver studeras vetenskapligt och följas upp i praktiken.
1. YLS/CMI = Youth Level of Service/Case Management Inventory.
2. SAVRY = Structured Assessment of Violence Risk in Youth.
Citera denna rapport:
SBU. Risk- och behovsbedömning av ungdomar avseende återfall i våld och annan kriminalitet: en systematisk översikt och utvärdering av ekonomiska, sociala och etiska aspekter. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2019. SBU Utvärderar 303. [accessed date]. Available from: https://www.sbu.se/303
Innehållsdeklaration
Den här publikationen är av typen SBU Utvärderar
Strukturerad litteratursökning- ✓ Strukturerad och uttömmande litteratursökning
- ✓ Granskning av studiernas relevans
- ✓ Bedömning av risk för snedvridning
- ✓ Sammanvägning av resultaten
- ✓ Tillförlitligheten i de sammanvägda resultaten bedömd av SBU
- ✓ Tillförlitligheten i de sammanvägda resultaten bedömd av annan aktör än SBU
Granskning av andras systematiska översikter- ✓ Prioritering utförd med hjälp av konsensus
- ✓ Medverkan av ämnessakkunniga
Patient- eller brukarmedverkan- ✓ Etiska och sociala aspekter ingår
- ✓ Ekonomiska aspekter ingår
- ✓ Granskning utförd av externa ämnessakkunniga
- ✓ Granskning utförd av SBU:s kvalitetsgrupp
- ✓ Granskning utförd av SBU:s vetenskapliga råd
- ✓ Slutsatser godkända av SBU:s nämnd
Pressmeddelande
Viss vägledning med de strukturerade metoder som används vid bedömning av ungdomar som begått brott
Ungefär en femtedel av lagförda brott i Sverige gäller personer mellan 15 och 20 år. Vissa unga återfaller i våld eller kriminalitet. Hur väl fungerar de metoder som används för att bedöma vilka ungdomar som löper störst respektive minst risk för att återfalla?
Läs pressmeddelande