Effekt av icke-invasiv ventilering vid akut andningsinsufficiens orsakad av coronavirus
På uppdrag av Socialstyrelsen har SBU sammanställt den vetenskapliga litteraturen om effekten av Icke-invasiv ventilering (CPAP och BiPAP) vid behandling av akut andningsinsufficiens orsakad av coronavirus (SARS-CoV-2, SARS-CoV-1 och MERS-CoV).
Risken för smittspridning i samband med icke-invasiv ventilering och risk för smittspridning vid behandling med nebulisator eller högflödesgrimma presenteras i två andra svar från SBU:s upplysningstjänst.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Liknande upplysningstjänstsvar
Fråga till SBU:s upplysningstjänst
Vilka vetenskapliga studier finns om effekt av icke-invasiv ventilatorsbehandling för patienter med SARS-CoV-2, SARS-CoV-1 eller MERS-CoV?
Frågeställare: Krisledningen på Socialstyrelsen
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias inkluderat en kontrollerad studie i svaret. I litteratursökningen identifierades även en systematisk översikt och en kontrollerad studie som bedömdes ha hög risk för bias, samt två okontrollerade studier, dessa har inte bedömts med avseende på risk för bias.
Litteratursökningen resulterade inte i någon studie som undersökt effekten av icke-invasiv ventilering för patienter med misstänkt eller bekräftad COVID-19. En studie hade dock undersökt effekten av icke-invasiv ventilering jämfört med invasiv ventilering för patienter med MERS. Författarna fann att nästan alla deltagare som initialt behandlats med icke-invasiv ventilering var tvungna att övergå till invasiv ventilering och att icke-invasiv ventilering inte var associerat med någon statistiskt signifikant skillnad i död. Studien bedömdes ha måttlig risk för bias och resultaten var baserade på ett lågt antal deltagare. Litteratursökningen resulterade även i en systematisk översikt och en primärstudie där risken för bias bedömdes vara hög.