Denna sida tar upp forskningsbehov och vetenskapliga kunskapsluckor om samband mellan stöd och sociala relationer i arbetet och hälsotillstånd som identifierats i rapporterna.
Vilken forskning behövs i framtiden?
I rapporten Arbetsmiljöns betydelse för symtom på depression och utmattningssyndrom: en systematisk litteraturöversikt (2014) identifierade de sakkunniga i projektet framtida forskningsbehov avseende betydelsen av stöd och sociala relationer i arbetet för symtom på depression och utmattningssyndrom hos vuxna personer:
- Vilken typ av stöd (och från vem) är optimalt i förhållande till ett visst problem och för att minska risken för depressionssymtom och symtom på utmattningssyndrom. Mera kunskaper här skulle vara av stort värde för att förebygga arbetsmiljörelaterad psykisk ohälsa i form av depressioner och utmattning.
- Problemen med självrapportering är att eventuella depressiva symtom eller depression kan påverka bedömningen av det sociala stödet. Det skulle därför behöva göras fler studier av mätvärden på kollektiv nivå. Ett sätt är att lägga samman självrapporterade värden på enhetsnivå där eventuellt deprimerade personers värden inte får sådant genomslag. Å andra sidan förlorar man då mått på variationen i exponering inom de studerade grupperna. Ett sätt att undvika problemen med självrapportering är att utveckla och använda något slag av individoberoende skattningar. Ett exempel på detta är att arbetsbelastning i studier mätts genom överbeläggning av patienter på en sjukvårdsenhet. Något motsvarande mått på socialt stöd har dock inte använts i de analyserade materialen.
Läs mer i Kapitel 8 i rapporten.
I rapporten Arbetsmiljöns betydelse för hjärt-kärlsjukdom: en systematisk litteraturöversikt (2015) identifierade de sakkunniga i projektet framtida forskningsbehov avseende betydelsen av stöd och sociala relationer i arbetet för hjärt-kärlsjukdom hos vuxna personer:
Exponering–utfall
- Behovet av ytterligare forskning då det gäller sambandet mellan socialt klimat och kapital respektive stöd och hjärt-kärlsjukdom bedöms som stort.
Läs mer i Kapitel 8 i rapporten.
Läs mer om övergripande metodologiska frågor