Denna sida tar upp forskningsbehov och vetenskapliga kunskapsluckor om samband mellan arbetsställning och hälsotillstånd som identifierats i rapporterna.
Vilken forskning behövs i framtiden?
I rapporten Arbetsmiljöns betydelse för ryggproblem: en systematisk litteraturöversikt (2014) identifierade de sakkunniga i projektet framtida forskningsbehov avseende arbetsställningens betydelse för ryggproblem hos vuxna personer:
- En kombination av exponeringar är vibrationer och sittande arbete. Befintliga resultat baseras ofta på studier som innebär framförande av fordon. Framtida forskning bör genomföra mer explicita mätningar av vibrationsexponeringen i ryggen, helst i kombination med kartläggning av hur sittande arbetsställning påverkar belastningen på ryggen. Det saknas full förståelse för hur vibrationsexponering medierar dessa effekter.
Läs mer i Kapitel 8 i rapporten.
I rapporten Arbetsmiljöns betydelse för artrosbesvär: en systematisk översikt och utvärdering av medicinska, sociala och etiska aspekter (2016) identifierade de sakkunniga i projektet framtida forskningsbehov avseende arbetsställningens betydelse för artrosbesvär hos vuxna personer:
Exponering–utfall
- Fler studier som undersöker sambandet mellan statiskt arbete och artrosbesvär behövs.
- Fler studier som undersöker sambandet mellan icke-neutral arbetsställning och artrosbesvär behövs.
- Det behövs fler studier som undersöker sambandet mellan att sitta och stå i arbete och sambandet med artrosbesvär i höft.
Läs mer i Kapitel 8 i rapporten.
I rapporten Arbetsmiljöns betydelse för hjärt-kärlsjukdom: en systematisk litteraturöversikt (2015) identifierade de sakkunniga i projektet framtida forskningsbehov avseende arbetsställningens betydelse för hjärt-kärlsjukdom hos vuxna personer:
Exponering–utfall
- Arbetslivet karakteriseras alltmer av brist på rörelse, såsom stillasittande. Fler studier behövs för att undersöka effekterna av detta på metabola faktorer (såsom högt blodtryck, förhöjda blodfetter och blodsockernivåer) och hjärt-kärlsjuklighet.
Läs mer i Kapitel 8 i rapporten.
Läs mer om övergripande metodologiska frågor