Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Förstudie: Arbetsmiljöns betydelse för hörselnedsättning
Detta är en sammanfattning av förstudie från SBU på en avgränsad fråga. Förstudien bygger inte på en systematisk litteratursökning. Kvaliteten på ingående studier som nämns i förstudien har inte bedömts. Denna förstudie har tagits fram av SBU:s kansli och utgör ett beslutsunderlag för SBU, men har inte granskats av SBU:s vetenskapliga råd eller nämnd.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Ställningstagande mot bakgrund av förstudien
☐ Starta SBU Utvärderar
☐ Starta SBU Bereder
☐ Starta SBU Kommenterar
☐ Starta ett SBU upplysningstjänstsvar
☐ Starta SBU Kartlägger
☐ Resulterade i vetenskapliga kunskapsluckor
☑ Avsluta i och med förstudien
Underlag från förstudien
Förstudien visade att det finns vetenskapligt underlag om vissa exponeringar och hörselnedsättning. Buller är väl studerat; det finns ett tydligt och vedertaget gränsvärde för bullernivåer i arbetsmiljön. SBU beslutade därför att inte genomföra en utvärderingsrapport inom området.
En bedömning är att ett nytt ställningstagande bör göras om några år, då det troligen har publicerats fler studier om den psykosociala exponeringens roll för hörselnedsättning och tinnitus. Förstudien inleddes i juni 2017 och beslut om att inte gå vidare togs i oktober 2017.
Bakgrund
SBU har fått i uppdrag av regeringen att sammanställa kunskap om arbetsmiljöns betydelse för uppkomst av sjukdom. I uppdraget ingår att särskilt beakta kvinnors arbetsmiljöer och att samråda med Försäkringskassan. Förslag till hörselprojektet har inkommit från Försäkringskassan.
Hörselnedsättning är vanligt; ungefär var sjunde person i Sverige har nedsatt hörsel. Denna förstudie undersökte samband mellan exponering i arbetsmiljön och hörsel (såsom hörselnedsättning, tinnitus och överkänslighet för starka ljud).
Utlåtande från SBU:s interna kvalitetsgrupp
6 oktober 2017: SBU:s interna kvalitetsgrupp föreslår att man inte startar en SBU Utvärderar, då det finns kunskap från rapporter och andra myndigheter på området.
Senare ställningstagande: SBU beslutade att inte heller kommentera någon befintlig översikt inom området, eftersom det inte gick att identifiera någon översikt som uppfyllde kriterierna för publikationstypen SBU Kommenterar.
Personer inom SBU:s kansli som medverkat i förstudien
- Karin Stenström, projektledare
- Agneta Brolund, informationsspecialist
- Sara Fundell, projektadministratör
Sakkunnig som konsulterats under förstudien
Ingen sakkunnig kontaktades under förstudien.