Både fysiska och psykosociala faktorer i arbetet kan ha samband med besvär i nacke, axlar, armar och händer

Den fysiska arbetsmiljön har en tydlig koppling till problem och smärta i nacke, axlar, armar och händer. Att arbeta med nacke framåtböjd kan kopplas till besvär i nacke och axlar. Personer med arbetsuppgifter som innebär att de ofta lyfter överarmarna utvecklar mer smärta i axlarna än andra. Det finns även samband mellan upprepade handaktiviteter som kräver kraft och ökad risk för karpaltunnelsyndrom i handleden.

Vad menas med besvär i nacke, axlar, armar och händer?

I SBU:s rapport tittar vi på besvär i muskler och leder som kan vara kortvariga men också övergå i långvariga besvär. Besvären kan vara generell smärta i nacke, axlar, armar eller händer men det kan även röra sig om mer specifika sjukdomar som karpaltunnelsyndrom.

Finns det samband mellan tungt arbete och problem i axlarna?

Ja. Forskningen visar att kraftkrävande arbete kan kopplas till besvär i axlarna, både i form av generell smärta och som diagnosen subakromiell smärta. Kraftkrävande arbete innebär att man lyfter, bär, skjuter eller drar en börda, som exempelvis att lyfta upp resväskor på ett transportband.

Vilka arbetsrörelser och arbetsställningar hänger ihop med besvär i nacke, axlar och armbågar?

Upprepade armrörelser i arbetet ger en större risk att utveckla besvär i nacke, axlar eller armbågar. SBU fann även att personer med arbetsuppgifter som innebär att man lyfter överarmarna högt utvecklar besvär i nacke och axlar i större utsträckning än andra.

Vilka arbetsuppgifter kan kopplas till besvär i händer och handleder?

Besvär i händer och handleder är vanligare hos personer som upprepar handrörelser med kraft i sitt arbete. Exempel på det kan vara att montera tunga komponenter vid ett löpande band. Det är vanligare med besvär oavsett om arbetsuppgifterna bara krävde upprepning, som när man sorterar post, eller både kraft och upprepning, som när man styckar kött.

Finns det några samband mellan besvär och psykosociala arbetsmiljöproblem?

Ja. Personer med höga kvantitativa krav i arbetet, som stor tidspress och arbetsmängd, utvecklar oftare smärta i området vid nacken och axlarna än andra. Det går också att koppla en obalans mellan ansträngning och belöning till besvär i nacke och axlar, till exempel om ens arbetsgivare inte visar uppskattning när man har arbetat särskilt hårt.

Varför har yrkesverksamma kvinnor mer besvär än män?

SBU har letat i forskningen efter studier som kan förklara varför kvinnor i arbetslivet oftare drabbas av besvär i muskler och leder än män. Tyvärr fanns det för lite data för att ta reda på om kvinnor och män med likartade arbetsuppgifter och arbetsvillkor utvecklar olika mycket besvär. Möjliga förklaringar kan annars vara att kvinnodominerade yrken innehåller fler riskfyllda arbetsuppgifter som kan orsaka besvär, eller att män och kvinnor får olika arbetsuppgifter med olika risker inom samma yrke.

Hur mycket, ofta och länge kan man utföra en riskfylld arbetsuppgift innan man utvecklar besvär?

Det kan SBU inte svara på. Det har inte funnits tillräckligt mycket information i studierna för att SBU ska kunna ge vägledning om vad som är för tungt, för mycket, för ofta eller för länge.

Vilka arbetsfaktorer har SBU tittat på?

SBU sökte förutsättningslöst efter vetenskapliga studier om alla olika faktorer och förhållanden som kan tänkas förkomma i arbetet för att se vilka samband som finns mellan arbetsmiljön och besvär i nacke, axlar, armar eller händer. Resultaten visade att det fanns flera faktorer i arbetsmiljön som kunde kopplas till besvär, men också väldigt många fall där det inte gick att avgöra om det fanns något samband. För att få en överskådlig bild över alla resultat har SBU sammanställt en karta som visar inom vilka områden det finns respektive saknas påvisade samband. Kartan finns på SBU:s webbplats.

Vilken forskning behövs i framtiden?

För att man ska kunna identifiera risker, och utveckla bra förebyggande åtgärder, behöver ny forskning framför allt definiera och mäta riskfaktorer på ett likartat och mera detaljerat sätt. Detta är nödvändigt för att få mer information om hur mycket, ofta och länge man kan utföra olika moment utan att få problem. Det är också viktigt att studera om olika faktorer i arbetet antingen motverkar eller förstärker varandra. Det behövs även mer forskning om varför kvinnor har mer besvär än män.


ARBETSMILJÖ OCH BESVÄR I NACKE, AXLAR, ARMAR OCH HÄNDER:
SBU:S SLUTSATSER I KORTHET

(läs i rapporten efter mer information om specifika sjukdomar)

Personer som exponeras för följande faktorer i arbetet har ökad risk att utveckla besvär i nacke och nacke/axlar:

  • arbete med framåt- eller bakåtböjd nacke
  • arbetsställningar där överarmarna lyfts högt
  • upprepade rörelser med armen
  • höga kvantitativa krav
  • obalans mellan ansträngning och belöning

Personer som exponeras för följande faktorer i arbetet har ökad risk att utveckla besvär i axlarna:

  • kraftkrävande arbete för nacke och axlar
  • arbetsställningar där överarmarna lyfts högt
  • upprepade rörelser med armen

Personer som exponeras för följande faktorer i arbetet har ökad risk att utveckla besvär i armbågar och underarmar:

  • kraftkrävande arbete för nacke och axlar
  • kraftkrävande arbete för handleder och händer
  • upprepade rörelser med armen

Personer som exponeras för följande faktorer i arbetet har ökad risk att utveckla besvär i handleder och händer:

  • kraftkrävande arbete för handleder och händer
  • kraftkrävande arbete kombinerat med upprepade arbetsrörelser för händerna
  • arbete med handlederna i böjd eller vriden position
  • upprepade arbetsrörelser med handleden och handen
  • spänt arbete, det vill säga att arbetet innebär höga krav samtidigt som det finns små möjligheter till kontroll eller inflytande för den som utför det

Till rapporten "Arbetsmiljöns betydelse för besvär och sjukdom i nacke, axlar, armar och händer" (kompletterar en SBU-rapport från år 2012 och för att få en samlad bild av forskningsläget behöver läsaren beakta resultat från båda rapporterna. Till hjälp finns en evidenskarta)