Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Läkemedelsbehandling inom rättspsykiatrisk vård
En systematisk översikt och utvärdering av medicinska, hälsoekonomiska, sociala och etiska aspekter
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Liknande rapporter
Sammanfattning och slutsatser
Syfte
Förutsättningarna för behandling med psykiatriska läkemedel skiljer sig delvis åt mellan rättspsykiatrin och allmänpsykiatrin. I denna utvärdering beskriver SBU dessa skillnader och undersöker deras betydelse för läkemedelsbehandlingen. Utvärderingen gäller nytta, risker och upplevelser av behandlingen samt hälsoekonomi och etik. Arbetet har gjorts inom ramen för ett regeringsuppdrag.
Slutsatser
- Rättspsykiatrisk vård skiljer sig från allmänpsykiatrisk både vad gäller psykiatriska diagnoser och läkemedelsbehandling.
– I rättspsykiatrin är det vanligare att patienter har flera psykiatriska diagnoser samtidigt, som psykossjukdom, autismspektrumtillstånd, personlighetssyndrom och substansbrukssyndrom.
– Antipsykotiska läkemedel ges till merparten av patienterna i rättspsykiatrin, även till de som inte har en psykosdiagnos. I rättspsykiatrisk vård får fler patienter mer än ett antipsykotiskt läkemedel, och traditionella antipsykotiska läkemedel är vanligare än i allmänpsykiatrin.
Det behövs fler behandlingsstudier inom rättspsykiatrin som undersöker effekterna av läkemedel och om skillnaderna i praxis är kliniskt motiverade. - Förutom värden som individens hälsa och skydd för samhället så har kunskap om läkemedlens effekt även stor betydelse för möjligheten att utnyttja samhällets resurser effektivt. Behandling som kan förkorta den rättspsykiatriska vårdtiden och minska risken för återfall i brott är högst sannolikt kostnadseffektiv, i synnerhet då kostnaden för läkemedel är mycket liten jämfört med den totala vårdkostnaden.
- Eftersom rättspsykiatrisk vård bedrivs under tvång blir etiska aspekter på läkemedelsbehandling särskilt viktiga. En patient- och anhörigförening anger att patientinformationen om läkemedel är bristfällig, vilket kan försvåra delaktighet. Det kan finnas utrymme för delaktighet även om patientens autonomi måste begränsas för att skydda samhället.
- Samhället har ett särskilt ansvar för att finansiera forskningsstudier inom rättspsykiatrin, eftersom vården bedrivs med tvång. Denna forskning ska genomföras med särskild hänsyn till forskningsetiska aspekter. För att bedöma nytta och risker behövs randomiserade studier med särskild hänsyn till forskningsetiska aspekter. Med de register som finns i Sverige finns det även goda förutsättningar att följa upp effekter på viktiga utfall som hälsa, vårdtid och återfall i brott. Patienternas upplevelser bör också studeras och resultaten tillmätas betydelse för vården.
Bakgrund
En person som har begått ett brott under påverkan av en allvarlig psykisk störning kan i Sverige dömas till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. Vården regleras därför dels av hälso- och sjukvårdslagen, dels av lagar som är en del av straffrätten. En allvarlig psykisk störning är ett juridiskt begrepp, inte ett medicinskt. Det innebär att patienterna i rättspsykiatrin är en kliniskt heterogen grupp. Den största diagnosgruppen utgörs av olika psykossjukdomar. Två andra vanliga huvuddiagnoser är autismspektrumtillstånd och personlighetssyndrom. I stort sett samtliga patienter behandlas med läkemedel och behandlingen är oftast långvarig, i vissa fall livslång.
Metod
Patientgruppernas demografi och rådande läkemedelspraxis undersöktes genom att samköra de nationella kvalitetsregistren för rättspsykiatri (RättspsyK) respektive allmänpsykiatrins psykosvård (PsykosR) med patient- och dödsorsaksregister.
Utvärderingen innefattar systematiska översikter av studier inom rättspsykiatrisk vård gällande 1) effekter av läkemedelsbehandlingar, 2) behandlingarnas kostnadseffektivitet samt 3) upplevelser och erfarenheter av läkemedelsbehandlingar bland patienter och personal. Dessutom kartlade vi systematiska översikter av läkemedelseffekter vid samsjuklighet. För att belysa patienters och anhörigas perspektiv samverkade vi med riksföreningen Patienter och Anhöriga i Rättspsykiatrin (PAR). Vi beräknade kostnaden för förskrivning av vanligt förekommande läkemedel. Etiska aspekter diskuteras utifrån publicerad litteratur.
Huvudresultat
Nytta och risker. Vid den systematiska översikten fann vi endast tio studier av läkemedelsbehandling inom rättspsykiatrin, samtliga med hög risk för bias. Utifrån dessa studier går det inte att bedöma nytta och risker med läkemedel i rättspsykiatrisk vård. I vår kartläggning av systematiska översikter av läkemedelsbehandling vid sådan psykiatrisk samsjuklighet som är vanlig hos rättspsykiatriska patienter identifierades tretton systematiska översikter med låg till medelhög risk för bias. För de flesta formerna av samsjuklighet saknades systematiska översikter.
Patientgrupper och läkemedelspraxis. Vår registerstudie visade att fler patienter uppvisar samsjuklighet med andra psykiatriska tillstånd i rättspsykiatrin än i allmänpsykiatrin. En bedömning av svårighetsgraden visar dessutom på allvarligare psykiatriska tillstånd inom rättspsykiatrin än inom allmänpsykiatrin, vilket var särskilt utmärkande bland kvinnliga patienter. Risken för tidig död (före 50 års ålder) är större bland rättspsykiatriska patienter jämfört med hela befolkningen.
Olanzapin är det mest förskrivna antipsykotiska läkemedlet i såväl allmänpsykiatrins psykosvård som i rättspsykiatrin. I övrigt är det vanligare med traditionella antipsykotiska läkemedel i rättspsykiatrin. Där är det dessutom vanligare att patienter med psykossjukdom även får läkemedel för behandling av adhd och substansbruk samt antikolinerga läkemedel mot biverkningar. Sedan 2009 används bensodiazepiner allt mindre i rättspsykiatrin.
Upplevelser och erfarenheter. Vi fann endast en studie som undersökte patienters egna upplevelser av läkemedelsbehandlingar inom rättspsykiatrin. Mer kunskap skulle kunna leda till förändringar i bemötande och upplägg av behandlingar. PAR lyfter behovet av en dialog kring val av läkemedel, en öppnare diskussion om biverkningar samt större möjlighet till annan behandling än läkemedel.
Hälsoekonomiska aspekter. Vi har inte kunnat bedöma kostnadseffektiviteten av de läkemedel som ingår i rapporten eftersom kunskapen om läkemedelseffekterna är bristfällig. I rättspsykiatrin används ofta långverkande antipsykotiska läkemedel, vilka också är de dyraste. Läkemedel utgör dock en mycket liten del av den totala kostnaden för rättspsykiatrisk vård.
Diskussion
Vår granskning av läkemedelsbehandlingar inom rättspsykiatrin visar tydligt på en eftersatt forskning. Vi kan även konstatera att rättspsykiatrin, liksom allmänpsykiatrin, är bakbunden av bristen på nya antipsykotiska läkemedel. Rättspsykiatrin skulle vara behjälpt av att man utvecklar nya antipsykotiska läkemedel som riktar sig mot de bakomliggande biologiska orsakerna till psykossjukdomar. Utveckling av bättre behandlingar är av stor betydelse för såväl patienterna själva som för samhället i stort.
Innan ny kunskap tillkommer bör rättspsykiatrin ta till sig de riktlinjer som finns för läkemedelsbehandling inom allmänpsykiatrin. Särskilt rör detta de nationella riktlinjerna för behandling med antipsykotiska läkemedel och substansbruksbehandling. Det är dock viktigt att riktlinjerna sätts i perspektiv till den speciella kontext som rättspsykiatrisk vård innebär och att hänsyn tas till den samsjuklighet som är vanlig inom rättspsykiatrin. Vårdformen rättspsykiatri har funnits länge och erfarenheten av olika läkemedelsbehandlingar bör vara omfattande. Den erfarenheten behöver dock kommuniceras mellan de rättspsykiatriska enheterna så att kunskapen sprids.
Citera denna rapport:
SBU. Läkemedelsbehandling inom rättspsykiatrisk vård: en systematisk översikt och utvärdering av medicinska, hälsoekonomiska, sociala och etiska aspekter. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2018. SBU Utvärderar 286. [accessed date]. Available from: https://www.sbu.se/286
Innehållsdeklaration
✓ Utvärdering av ny/etablerad metod
✓ Systematisk litteratursökning
✓ Relevansgranskning
✓ Kvalitetsgranskning
✓ Sammanvägning av resultat
✓ Evidensgradering gjord av SBU
Evidensgradering gjord externt
Baseras på en systematisk litteraturöversikt
Konsensusprocess
✓ Framtagen i samarbete med sakkunniga
✓ Patienter/brukare medverkat
✓ Etiska aspekter
✓ Ekonomiska aspekter
✓ Sociala aspekter
✓ Granskad av SBU:s kvalitets- och prioriteringsgrupp
✓ Granskad av SBU:s vetenskapliga råd
✓ Godkänd av SBU:s nämnd
Projektgrupp
Sakkunniga
- Peter Andiné, docent, universitetslektor i rättspsykiatri vid Centrum för etik, juridik och mental hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och överläkare vid Verksamhetsområde Rättspsykiatri, Sahlgrenska universitetssjukhuset, och Rättspsykiatriska undersökningsenheten i Göteborg, Rättsmedicinalverket
- Göran Engberg, professor i farmakologi vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, Elektrofysiologisk neurofarmakologi, Karolinska Institutet
- Katarina Howner, med dr, specialist psykiatri och rättspsykiatri, Rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm, Rättsmedicinalverket och Centrum för Psykiatriforskning, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, Stockholm
- Eva Lindström, docent, överläkare vid Institutionen för neurovetenskap, Psykiatri, Akademiska sjukhuset, Uppsala och chefsläkare vid Rättspsykiatriska regionkliniken, Växjö
- Susanna Radovic, docent, universitetslektor vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet
SBU
- Monica Hultcrantz, projektledare
- Susanne Gustafsson, informationsspecialist
- Emin Hoxha Ekström, hälsoekonom
- Caroline Jungner, projektadministratör
- Mikael Nilsson, biträdande projektledare
- Hanna Olofsson, informationsspecialist
- Anna Ringborg, hälsoekonom
Externa granskare
- Linus Broström (endast etik), universitetsadjunkt vid Medicinsk etik, Lunds universitet
- Malin Hamrén, specialist i allmän- och rättspsykiatri, överläkare och biträdande verksamhetschef vid Västerbottens läns landsting
- Marianne Kristiansson, professor, Centrum för Psykiatriforskning, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, överläkare och avdelningschef, Rättsmedicinalverket, Stockholm
- Mikael Landén, professor i allmänpsykiatri vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet, och Centrum för psykiatriforskning, Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet
- Leif Lindström, professor i psykiatri vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet, överläkare vid Landstinget i Uppsala län
- Maria Nyström Agback (endast juridik), jurist med inriktning psykiatri, Sveriges Kommuner och Landsting
Bilagor
- Bilaga 1 Exkluderade studier.pdf (360 kB)
- Bilaga 10 Grund för kostnadsberäkning.pdf (165 kB)
- Bilaga 2 Granskningsmallar.pdf (2,11 MB)
- Bilaga 3 Sökstrategier.pdf (758 kB)
- Bilaga 4 Enkätsvar från riksföreningen Patienter och Anhöriga i Rättspykiatrin.pdf (459 kB)
- Bilaga 5 Extra analyser registerstudie.pdf (229 kB)
- Bilaga 6 ICD-koder för patientgrupperingar.pdf (111 kB)
- Bilaga 7 Beskrivning av inkluderade studier.pdf (267 kB)
- Bilaga 8 GRADE-tabell över nytta och risker med läkemedelsbehandling.pdf (145 kB)
- Bilaga 9 Metod och resultat för granskning av stämningsstabiliserande läkemedel.pdf (195 kB)
Pressmeddelande
Rättspsykiatrins läkemedelsanvändning skiljer sig delvis från den vanliga psykiatrins
Traditionella, äldre antipsykotiska läkemedel är vanligare inom svensk rättspsykiatri än inom allmänpsykiatrin, och man kombinerar fler läkemedel. Skälen kan vara goda, men behandlingseffekterna behöver utvärderas bättre. Det är en av slutsatserna i en SBU-rapport om läkemedel inom rättspsykiatrin.
Läs pressmeddelandeArtikel från SBU:s tidning Vetenskap & Praxis
Rättspsykiatri – Vården spretar för dömda med multiproblem
Inom svensk rättspsykiatri är det vanligare än inom allmänpsykiatri att patienterna har en kombination av psykiatriska diagnoser. Två nya SBU-rapporter visar på en stor brist på kunskap om vilka åtgärder som har bäst effekt hos personer som tvångsvårdas för att de har begått brott. En vetenskapligt bättre underbyggd och mer enhetlig rättspsykiatri är angeläget – inte minst av etiska skäl.
Läs mer