Hoppa till textinnehållet
Rapporter Publicerad: 2024-10-31

SBU belyser forskning om insatser som kan minska ofrivillig ensamhet bland äldre

Det finns flera insatser som vårdgivare kan göra för att minska upplevd ensamhet hos äldre, enligt en ny SBU-rapport. Även om resultatet inte ger vägledning om vilken insats som är mer effektiv än någon annan, kan rapporten användas som stödmaterial av verksamheter som arbetar med att motverka och förebygga ensamhet.

Äldre kvinna med glasögon tittar ut genom fönster. Det regnar ute.
Här kan du lägga in bildtext.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har identifierat och valt ut fem systematiska översikter där insatser för att förebygga och motverka ensamhet bland äldre personer utvärderats. I rapporten kommenterar myndigheten även resultaten i relation till Sverige och svenska förhållanden. Den kompletterar tidigare kunskapsstöd och kunskapssammanställningar inom området och kan ge stöd till både socialtjänsten och hälso- och sjukvården i arbetet med att motverka och förebygga ensamhet bland äldre personer.

Maral Jolstedt
Maral Jolstedt, projektledare SBU.

– Vår sammanställning visar inte vilken insats som är mest effektiv, men belyser att flera olika insatser kan minska ensamhet bland äldre personer. Vilka insatser som bör användas i praktiken bör anpassas efter lokala förutsättningar och de äldres specifika behov och önskemål. Alla insatser behöver dock följas upp och utvärderas så att de inte gör skada, säger Maral Jolstedt, projektledare vid SBU.

SBU:s rapport är framtagen inom ramen för ett regeringsuppdrag i samarbete med Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg.

Läs rapporten "Insatser för att förebygga och motverka ensamhet bland äldre personer"